Angela Merkel elsöprő választási győzelme

calciomalato.blogosfere.it
A nemrég lezajlott németországi parlamenti választásokon - amelyet egész Európa feszült figyelemmel követett - Angela Merkel pártszövetsége (a Kereszténydemokrata Unió - CDU és a Keresztényszociális Unió - CSU) elsöprő győzelmet aratott. A Merkel vezette konzervativok legutóbb 23 évvel ezelőtt arattak hasonló győzelmet. Azt még nem tudni, hogy a kancellárasszony kivel lép szövetségre, mivel korábbi koaliciós partnere,  a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) nem jutott be a parlamentbe. A legnagyobb kormányzati tapasztalattal rendelkező FDP összesen 52 évig volt hatalmom és többnyire a konzervativok koaliciós partnereként. A CDU/CSU 2009 óta kormányzott a  Szabad Demokrata Párttal. Angela Merkel választási sikerének a nagyvilág állam- és kormányfői, illetve pártképviselők egyaránt gratuláltak. Üdvözölték és méltatták a német kancellár újraválasztását a romániai magas rangú tisztségviselők, parlamenti- és a különböző pártszinekben országunkat képviselő európai parlamenti képviselők is. Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője a maszol.ro portálnak nyilatkozva úgy vélte, hogy „Angela Merkel győzelme stabilitást hoz az Európai Uniónak”. Ami Romániát illeti – mondotta – „Németország mindig objektíven fogalmazta meg álláspontját az elmúlt tizenöt évben, az örökbefogadások kérdésétől kezdve a schengeni csatlakozásig. Észrevételeit Berlin mindig érvekkel támasztotta alá, és ennek mi csak hasznát vettük”.
Románia szempontjából „jó hirnek” nevezte Merkel győzelmét Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke is, aki véleményét a www.hirekhataroknnelkul.blogspot.ro hirportálunkhoz eljutatott sajtóközleményében fogalmazta meg. „Angela Merkel személyisége bizalmat, stabilitást sugall, biztos meghatározó szerepe lesz Európa jövőjében. A német kancellár sikere mindenképpen jó hír Romániának”, mondotta Borbély László, aki egyben a képviselőház külügyi bizottságának elnöki tisztségét is betölti. „A választások eredménye ezt bizonyítja számomra, hogy ha hitelesen fel tudsz mutatni egy gazdasági-szociális-politikai ajánlatot, megnyerheted a választásokat akkor is, ha nehéz négy év áll Németország mögött is. Az is egy jó dolog, hogy nőtt a kereszténydemokrata koalíciónak a súlya a politikai színtéren, úgy tudom még öt képviselőre van szükségük, hogy többségük legyen a parlamentben, ez mindenképp megnöveli Merkel tekintélyét” – hangsúlyozta. Az RMDSZ politikai alelnöke szerint „most nagy kihivás Románia számára a jó viszony kiépitése az új kormánykoalicióval és Angela Merkellel is, hogy Németország támogassa Romániát”. „Ne feledjük – mondotta -, hogy a shengeni csatlakozás Németországtól is függ, és idén tavasszal még ellenezték ezt a lépést. Sürgősen egy olyan kapcsolat kialakításán kell dolgoznunk amely biztosítja Romániának, hogy előrelépjen ezekben a kérdésekben”, emlékeztetett Borbély László, majd igy folytatta: „Az RMDSZ ugyanannak a politikai csoportosulásnak a tagja az európai parlamentben mint az Angela Merkel pártja, úgyhogy ezen a vonalon is tudnak a kapcsolatokon erősíteni. „Fontos lesz az, hogy az Európai Unió akár banki, akár gazdasági területen milyen döntéseket hoz a következő időszakban, és ebben biztosan meghatározó szerepe lesz Angela Merkelnek”, fűzte hozzá. Borbély László úgy vélte, hogy „az utóbbi időben mindenképp javult a két ország kapcsolata és ezen az úton kell továbbhaladni”. „Románia a hetedik legnagyobb ország az Európai Unión belül, és ez figyelmet érdemel a külföldi befektetők részéről. Németországból is több beruházás kellene bejöjjön, erre kell a jövőben koncentrálni. Emellett az is fontos, hogy intézményesedjenek ezek a kapcsolatok”, mutatott rá, megjegyezve, hogy ami saját személyét illeti, a külügyi bizottság terén, végig jó kapcsolata volt a romániai német nagykövettel, és biztosan hamarosan az új német parlament külügyi bizottságának elnökével is találkozni fog, hiszen fontos, hogy a két ország közötti kapcsolat parlamenti szinten is erősítve legyen.
Angela Merkel német kancellár győzelméről az európai sajtóban vegyes érzelmek fogalmazódtak meg: egyes lapok üdvözölték sikerét, mig mások úgy vélték, hogy választási diadala „keserű mellékizzel” párosul és a „koaliciós partner róvására ment”. ( Die Presse konzervativ osztrák napilap) Merkel „keserédes” győzelméről beszél kommentárjában a Financial Times, „tekintettel az eddigi koalíciós partner "kimúlására". E véleménynek épp az ellenkezője olvasható a „Liberation” liberális francia újságban, mely szerint „az évek óta változatlan német kancellár a nyugodt és védelmet nyújtó hatalmat testesiti meg”. A balközép La Repubblica római napilap Európa királynőjének nevezte a kancellárt, megjegyezve, hogy a „nyugodt erőt sugárzó, de kegyetlen cárnő a jólét igéretével igézte meg Németországot”.
Merkelt sokan bírálták azért, hogy politikája "ködös", nincsenek elvei, meggyőződései."Bár Merkel nem oldott meg semmit – irja a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap – az euróövezetben fennálló helyzet kedvez Németországnak. Az, hogy a német ipar sikere bizonyos mértékben összefügg Görögország, Spanyolország és Olaszország nehéz helyzetével, arról a kampányban nem esett szó" - jegyezte meg az újság, hozzáfűzve, hogy Merkel hatalmon maradása "cseh szempontból mérsékelten jó hír”.
A Hszinhua kinai hírügynökség szerint valójában mindegy, ki nyeri a német választásokat, a jövőben ugyanis minden korábbinál jobb kínai-német kapcsolatok várhatók. A kétoldalú együttműködés évről évre jobban működik, a két fél megérti egymást, a bizalom kölcsönös, ez pedig magasabb szintekre, az Európai Unió és Kína kapcsolataira is kihat - vélte a kínai kommentár.
Nem fejezhetjük be összeállitásunkat anélkül, hogy meg ne emlitsük, a Medifax hirügynökség információira hivatkozva, hogy a vasárnapi választásokon, a Keresztényszociális Unió (CSU) listáján, a német parlament alsóházába bejutott a Nagyszebenben született 48 éves Bernd Fabritius is, aki 1985 óta családjával együtt Németországban él, de gyakran ellátogat Nagyszebenbe, mivel a Lucian Blaga Tudományegyetemen oktat, és hasonló gyakorisággal jár a Szeben megyei Szentágotára is, hiszen  Román-Német Egyetemen egyik professzora.română

Szerkesztette: Balázs Magdolna